Foccacia med spelt

Jeg liker veldig godt speltmel og her er en oppskrift på det populære brødet Foccacia bakt med spelt. Det går naturligvis bra å bruke hvetemel i stedet.

Brødet smaker aller best ferskt og kan brukes det til meste. Det passer ypperlig til grillmat, eller som tilbehør lasagne, gryter, salater og koldtbord. Toppingen kan varieres med  for eksempel ulike krydderurter, fetaost og soltørkede tomater. I denne oppskriften har jeg brukt maldonsalt og rosmarin.

Ingredienser

  • 1kg speltmel (det går også bra med hvetemel)
  • 1 pk tørrgjær, evt. 1 pk fersk gjær
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts sukker
  • 8 dl lunkent vann
  • 4 ss olivenolje + litt til toppen
  • Maldonsalt
  • Hakket rosmarin

Slik gjør du

  1. Bland alt det tørre i kjøkkenmaskinen (bruker du fersk gjær, må den løses opp i lunket vann først)
  2. Tilsett lunkent vann, og elt alt sammen til en tynn grøtaktig deig
  3. Ha i olivenoljen og rør så den akkurat legger seg rundt deigen
  4. Sett deigen til heving i ca. 30 minutter på et lunt sted, under plast eller klede
  5. Hell deigen i en bakepapirkledd langpanne, smurt med litt olivenolje
  6. Etterhev i ca. 30 minutter
  7. Sprinkle litt olivenolje over deigen, lag små groper og dryss over maldonsalt og rosmarin
  8. Stekes på 200 ℃ i ca. 35 minutter

Speltboller med havregryn

Her er en deilig oppskrift på litt sunnere boller med speltmel og havregryn. Havregryn gjør at bollene holder seg saftigere og gir en god smak. Jeg har brukt speltmel, men det går fint å benytte hvetemel om du foretrekker det.

Ingredienser

  • 6 dl melk
  • 50 gram gjær eller en pakke tørrgjær
  • 150 gram smeltet smør
  • 200 gram havregryn
  • 1 kg speltmel
  • 175 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt

Slik gjør du

  1. Smelt smøret i en kasserolle
  2. Tilsett melken og varm til 37 ℃ og rør ut gjæren. Bruker du tørrgjør blander du den med melet
  3. Bland alt det tørre, havregryn, speltmel, sukker, kardemomme, salt og eventuelt tørrgjær
  4. Tilsett smør- og melkeblandingen
  5. Arbeid deigen smidig, gjerne i en kjøkkenmaskin
  6. Sett til heving til dobbel størrelse
  7. Trill ut boller og sett dem på et stekebrett kledd med bakepapir
  8. Etterhev under kjøkkenklede i  30 min
  9. Stekes på 220 ℃, i 10-15 minutter, til de er gylne
  10. Avkjøles på rist