Denne oppskriften gir saftige og myke boller med Extra Virgin olivenolje i stedet for smør. De er kjempegode!
Deigen kan virke litt klissete når du har rørt den sammen, men fall ikke for fristelsen å tilsette mere mel, før du eventuelt skal bake ut bollene. Deigen er lett å forme til boller og oljen gjør at du behøver ikke så mye mel på bakebordet.
Det er viktig at du bruker en olivenolje som tåler varme (kaldpresset) og som ikke har for dominerende smak.
Ingredienser
- 1 kg hvetemel
- 170 gram melis
- 1 pk tørrgjær eller 1 pk fersk gjær
- 1 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
- 5,5 dl melk
- 1 dl olivenolje*
Slik gjør du
- Bland alt det tørre, hvetemel, kardemomme, salt og eventuelt tørrgjær
- Varm melken til ca. 37 ℃. Bruker du fersk gjær, røres denne ut i melken
- Tilsett melken og olivenoljen med det tørre
- Arbeid deigen smidig, gjerne i en kjøkkenmaskin i ca. 10 min
- Sett til heving til dobbel størrelse (ca. 1 - 1,5 timer)
- Trill ut boller og sett dem på et stekebrett kledd med bakepapir
- Etterhev under kjøkkenklede i 45 min
- Stekes på 220 ℃, i 8 - 10 minutter, til de er gylne
- Avkjøles på rist