Hjemmelagde pepperkaker

Julen handler om tradisjon for mange og disse pepperkakene hører julen til hos oss. Oppskriften er fra Britt Sandquist-Bolins kokebok som vi fikk av gode venner da vi flyttet i nytt hus på Kypros for mange år siden.

Pepperkakene er veldig gode og deigen er lett å arbeide med. Av denne oppskriften blir det ca. 250 pepperkaker. Om du synes det blir for mange halverer du den, eller bruker noe av deigen til større hjerter som kan henges til pynt.

tips Pomranskall er ikke så kjent i Norge men gir baksten det lille ekstra. Pomeran er en sitrusfrukt, også kalt bitter appelsin. Jeg har kjøpt malt pomeranskall på apotek eller i helsekost. Det er dyrt i Norge, men billig i våre naboland. Jeg kjøpte i Sverige for 1/10 av hva det koster i Norge, og der finnes det i store matvarebutikker.

Ingredienser

  • 300 gram smør eller margarin
  • 3 dl sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 2 dl vann
  • 1 – 2 ss malt ingefær
  • 2 ss kanel
  • 1 – 2 ss malt nellik
  • 1 ss malt kardemomme
  • eventuelt 1 ss malt pomeranskall  
  • 1 ss natron
  • 1,6 liter hvetemel

Slik gjør du

  1. Rør smør/margarin, sukker og sirup mykt
  2. Tilsett vann, krydder, natron og mel, arbeid deigen godt sammen
  3. La deigen hvile i minst 12 timer, gjerne 1 – 2 døgn
  4. Stekes i 200 ℃  i 5 – 6 minutter