Appelsinkake med olivenolje

Dette er en variasjon av sitronkake med Extra Virgin Olivenolje. Olivenolje gjør kaken saftig og den holder seg myk lenge. Det er viktig at du bruker en olivenolje som er av god kvalitet og ikke har for dominerende smak.

Davalia Extra Virgin Olivenolje har en nøtteaktig smak med aroma fra friske grønne blader og egner seg godt til bruk i kaker.

Ingredienser

  • 4 egg
  • 200 gram sukker
  • 1 dl Davalia Extra Virgin Olivenolje*
  • Saften av en halv appelsin (ca. 2,5 ss)
  • Skall av en appelsin
  • 125 gram hvetemel
  • 1/2 teskje bakepulver
  • 1/4 ts salt
  • 100 gram hakket sjokolade
  • Melis til å drysse over kaken

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 180 °C
  2. Pisk egg og sukker til tykk eggedosis
  3. Bland sammen hvetemel, bakepulver, appelsinskall og salt
  4. Rør forsiktig inn appelsinsaften, olivenoljen, melblandingen og sjokoladen i eggedosisen
  5. Ha deigen i en smurt rund kakeform, ca. 22 cm i diameter, med bakepapir i bunnen. Det går fint å smøre formen med olivenolje.
  6. Stek kaken midt i ovnen i ca. 45 min. Avkjøl kaken før du løsner den fra formen ved å skjære forsiktig langs kanten med en kniv.
  7. Dryss over melis før servering

Brownies

Dette er min datter Elisa sin oppskrift. Det er populært å bake til hverandre på bursdager, og i dag var det Fatima som fikk brownies på skolen av Elisa.

Den er veldig enkel, men smaker utrolig godt!

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 250 g sukker
  • 2 egg
  • 4 ss bakekakao
  • 100 g hvetemel
  • 1,5 ts vaniljesukker
  • 1/4 ts salt

Slik gjør du

  1. Smelt smøret på svak varme
  2. Bland alt lett sammen
  3. Stekes på 150 ℃,  i 50 - 60 minutter

Solbærgele

Jeg innrømmer at jeg er ikke så glad i solbær. Men denne høsten fikk jeg tilgang på solbær, og det kunne jeg ikke takke nei til. Vi er veldig glad i gelé, så jeg tenkte at jeg skulle prøve å lage det av bærene. Jeg angrer ikke. Solbærgelé smaker veldig godt, og passer utmerket til ost og kjeks, og som tilbehør til kjøttretter.

tips se tips om gjenbruk av glass

 

tips Geleprøven. Ta en liten skje gele på en kald tallerken og la den stå kaldt i noen minutter. Trekk en strek med skjeen. Gelen er ferdig om gelen ikke samler seg igjen. Om ikke, så tilsett litt mer sukker og kok opp en gang til.

 

Ingredienser

  • 2 - 3 dl vann pr. kg solbær
  • 700 - 900 g sukker per liter saft, alt etter hvor søt du vil ha den

Slik gjør du

  1. Rens bort blad og rusk. Vask bærene
  2. Kok/damp bærene i en kjele sammen med vann, til de faller sammen, i maks 30 min
  3. Sil saften og mål den opp
  4. Hell saften i en kjele og kok den i noen minutter
  5. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst
  6. La saften småkoke uten å røre, i ca. 15 min
  7. Skum av
  8. Ta geléprøven - se tips
  9. Helles over i rene  varme glass og skru på lokk

Hjemmelaget Lasagne

Hjemmelaget lasagne er utrolig godt og smaker mye bedre enn den ferdigkjøpte. Det passer ypperlig når du skal ha gjester og det er mange til bords. Alt kan forberedes i god tid i forveien, gjerne dagen før, om du ønsker.

Dette trenger du:

Kjøttsaus:

  • 4 spiseskjeer olje
  • 2 stk løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 400 g karbonadedeig
  • 2 bokser hermetiske hakkede tomater (jeg foretrekker Mutti)
  • ca. 15 lasagneplater
  • 200 g revet hvitost
  • Krydder (det du ønsker basilkum, oregano)
  • Salt og pepper

Hvit saus:

  • 100 g smør
  • 50 g hvetemel
  • 7 dl melk
  • 75 gr revet hvitost
  • Salt og pepper

Slik lager du kjøttsausen:

  1. Rens løk, hvitløk og hakk dem i små biter.
  2. Varm oljen i en stor panne, tilsett løk og hvitløk og la frese i et par minutter.
  3. Tilsett karbonadedeigen og brun denne.
  4. Tilsett de hakkede tomatene, kydder, salt og pepper.
  5. Skru ned varmen, og la det surre i ca. 15. min. Rør av og til.

Slik lager du den hvite sausen:

  1. Smelt smør og tilsett hvetemel, rør godt.
  2. Tilsett melken, litt etter litt og rør kraftig. La sausen koke til den tykner.
  3. Ta av varmen og tilsett revet hvitost.
  4. Smak til med salt og pepper.

 

Smør en ildfast form med olivenolje. Legg et lag med kjøttsausen i bunnen av formen. Legg lasagneplatene over, så et lytt lag med kjøttsaus. Fortsett lagvis på denne måten til du har brukt opp alle ingrediensene. Pass på at du avslutter med hvit saus på toppen.

Stek i ovnen på 200 grader i 35‒40 minutter.

Forslag til tilbehør:  godt brød og gjerene en salat til.

Velbekomme!