Boeuf bourguignon

Det er høst og tid for gode gryter. Her er min versjon av den franske klassikeren Boeuf bourguignon. Gryten kan med fordel lages dagen i forveien, og passer derfor ypperlig som gjestemat.

Jeg synes at oksekjøtt av høyrygg passer best til denne retten, men du kan naturligvis også bruke bog, men beregn litt lengre koketid da. Sist jeg laget gryten ble jeg anbefalt av Eli i Menybutikken å ha litt kjøtt med bein i gryten. Det angrer jeg ikke på, for det ga en fantastisk god smak.

Oppskriften er beregnet til 4- 5 personer. Server gryten med ris, potetestappe eller kokte poteter, og gjerne godt brød til.

Ingredienser

  •  1200 gram oksekjøtt av høyrygg med litt bein
  •  smør til bruning
  • 5 dl rødvin
  •  4 dl vann
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 stk laurbærblad
  • 3 hakkede hvitløksfedd
  • 3 gulrøtter
  • 15 stk  sjalottløk
  • 200 g  bacon
  • 250 g  sopp
  • salt
  • pepper
  • 2 ss maizena utrørt i litt vann
  • timian eller annet krydder

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i terninger og brun det raskt i en varm panne med smør (bitene med bein brunes hele, skjæres opp før servering). Stek litt kjøtt om gangen, salte og pepre og ha det over i en gryte. Mål opp 4 dl vann og kok ut pannen med litt veske imellom bruningene, og ha kraften i gryten
  2. Stek bacon, og tilsett det i gryten
  3. Stek gulerøtter, renset sjalottløk raskt i smør og ha det i gryten
  4. Tilsett hermetiske tomater, vin, laurbærblad og timian eller annet krydder, og kok opp. Senk varmen og la det hele småkoke til kjøtter er mørt, ca. 1,5 timer
  5. Ta opp kjøttstykkene med bein og fjern beinene, skjær kjøttet i terninger - ha det tilbake i gryten
  6. Del soppen i skiver eller båter og fres den lett i pannen og ha det i gryten
  7. Vil du ha en tykkere konsistens tilsetter du maizena utrørt i litt vann
  8. Smak til med salt og pepper