Nå er appelsinene på sitt beste og fulle av c-vitaminer. Hjemmelaget appelsinmarmelade smaker like godt på brødskriven som til ost og kjeks og er et godt tips til spiselige julvegaver.
Bruk appelsiner med tynt skall. For at marmeladen skal bli stiv er det viktig å ta vare på stenene – de kokes med i en gasspose eller lukket tesil. Et annet tips er å bruke appelsiner som ikke er helt modne de inneholder mer pektin (stivelse).
Oppskrifter gir 5 store glass. Det kan ta noen dager før marmeladen blir stiv. Oppbevares i kjøleskap.
Marmeladeprøven: Ta en liten skje marmelade på en kald tallerken og la den stå kaldt i noen minutter. Trekk en strek med skjeen. Marmeladen er ferdig om den ikke samler seg igjen. Om ikke, tilsett litt mer sukker og kok opp en gang til.
Ingredienser
- 1,75 kg appelsiner
- 1 grapefrukt
- 1 sitron
- 1 l vann
- 1,75 kg sukker
Slik gjør du
- Vask sitrusfruktene godt
- Del fruktene i 4 båter og skjær de i tynne skiver
- Ta vare på stenene og legg dem i en gasspose eller lukket tesil
- Legg frukten og stenene i en gryte og hell på vannet
- Kok under lokk i ca. 1 time
- Ta gryten bort fra platen og rør inn sukkeret litt etter litt. Rør til sukkeret er oppløst
- Sett gryten tilbake på platen og kok marmeladen kraftig uten lokk i 40 - 50 min. Pass på at det ikke koker over!
- Ta marmeladeprøven - se tips
- Ha marmeladen over på rene, varme glass og sett på lokk.