Kjøttboller med chili og hvitløk

Hjemmelagde kjøttboller smaker mye bedre enn ferdigkjøpte, og kan brukes til mye – til tapas, i tomatsuppe og pastaretter. Jeg steker kjøttbollene på brett i stekeovnen – enkelt og greit. Kjøttbollene kan tilberedes i god tid og settes kjølig, og stekes rett før servering.

 

Ingredienser

  • 800 gram karbonadedeig
  • 2 egg
  • 3 mellomstore hakkede hvitløkskløfter
  • 1 hakket chili
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper

Slik gjør du

  1. Hakk hvitløkskløftene
  2. Del chilien på langs og fjern frøene, og hakk den i små biter
  3. Bland alt raskt sammen i kjøkkenmaskinen
  4. Form til små kjøttboller og sett på stekebrett
  5. Stekes på 200 ℃, i ca. 5 minutter

Havrekjeks

Disse havrekjeksene er lette å lage og populære hos hele familien. Det smaker kjempegodt til en kopp varm te, og metter mer enn vanlige kjeks. Om du ønsker kan du tilsette litt rosiner eller hakket sjokolade.

 

Ingredienser

  • 270 gram lettkokte havregryn
  • 125 gram hvetemel
  • 1 ts salt
  • ¼ ts natron
  • 85 gram smeltet smør
  • 200 gram brunt sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 gram sukker
  • 80 g lønnesirup
  • 1 stort egg
  • ½ dl vann
  • Eventuelt rosiner eller hakket sjokolade (50 gram)

Slik gjør du

  1. Sett stekeovnen på 180 ℃
  2. Smelt smøret i en kasserolle
  3. Bland alt det tørre, havregryn, hvetemel, salt, natron, sukker,  brunt sukker, vaniljesukker og sukker
  4. Tilsett egg, smeltet smør, lønnesirup og vann, og rør alt sammen
  5. Ønsker du rosiner eller hakket sjokolade kan du tilsette det helt til slutt
  6. Bruk en skje og form deigen til kuler og sett dem på stekebrett, ikke for tett for de flyter utover litt
  7. Stekes i 12 – 14 minutter på 180 ℃
  8. Bruker du varmluft, kan du steke to brett om gangen.
  9. La kakene avkjøles på stekebrettet i noen minutter, før de avkjøles helt på rist.

Fiskesuppe

Det finnes mange varianter av fiskesupper. Denne suppen er inspirert av en ferie i Portugal for mange år siden. Der fikk jeg servert de deiligste fisk- og skaldyrsretter i en litt sterk kremet tomatsaus. Jeg har prøvd å finne frem til en norsk variant – håper den faller i smak!

Oppskriften er beregnet til 4 – 5 personer.

Ingredienser

  • 4oo gr fisk, laks-, torsk eller steinbitfilet - gjerne en blanding
  • 1 hakket gul løk
  • 3 hakkede hvitløksfedd
  • 2 ss olje
  • 2 dl hvitvin
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 5 dl vann eller fiskekraft
  • 1 rød chili, hakket og uten frø (kan sløyfes)
  • 1 dl kremfløte eller Crème fraîche
  • 3 gulerøtter
  • 1 stk brokkoli
  • 1/2 stk purre
  • 1 ss maizena utrørt i litt vann
  • salt
  • pepper
  • 2 ss hakket persille

Slik gjør du

  1. Start med å steke hvitløken og løken til den blir blank og myk
  2. Tilsett chilien og hvitvinen, og la det koke til vinen er nesten kokt inn
  3. Ha i hakkede tomater, vann/fiskekraft og kremfløte/Crème fraîche og kok opp
  4. Ønsker du en glattere konsistens på suppen kan du bruke en stavmikser
  5. Tilsett gulerøtter og brokkoli og la det koke i ca. 10 ,minutter
  6. Skjær purren i skiver og tilsett denne. Kok videre i ca. 5 minutter
  7. Tilsett maisenna og kok opp
  8. Ha i fisken til slutt, suppen skal ikke koke, men kun trekke til fisken er ferdig, det tar noen minutter
  9. Smak til med salt og pepper
  10. Tilsett persille før servering