Sitronkake

Denne sitronkaken er bakt med Extra Virgin Olivenolje. Det gir en frisk og god kake som holder seg saftig lenge. Det er viktig at du bruker en olivenolje som er av god kvalitet og ikke har for dominerende smak.

* Davalia Extra Virgin Olivenolje har en nøtteaktig smak med aroma fra friske grønne blader og egner seg godt til bruk i kaker.

Ingredienser

  • 4 egg
  • 200 gram sukker
  • 1 dl Davalia Extra Virgin Olivenolje*
  • Saften av en sitron
  • Skall av en sitron
  • 125 gram hvetemel
  • 1/2 teskje bakepulver
  • 1/4 ts salt
  • Melis til å drysse over kaken

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 180 °C
  2. Pisk egg og sukker til tykk eggedosis
  3. Bland sammen hvetemel, bakepulver, sitronskall og salt
  4. Rør forsiktig inn sitronsaften, olivenoljen og melblandingen i eggedosisen
  5. Ha deigen i en smurt rund kakeform, ca. 22 cm i diameter, med bakepapir i bunnen. Det går fint å smøre formen med olivenolje.
  6. Stek kaken midt i ovnen i ca. 45 min. Avkjøl kaken før du løsner den fra formen ved å skjære forsiktig langs kanten med en kniv.
  7. Dryss over melis før servering

Aubergine-, tomat- og mozarellaform

Denne vegetarformen er en gjenganger hjemme hos oss. Jeg fikk inspirasjon til retten på en restaurant på Kypros, hvor kokken fra Bulgaria laget en rett som minner om denne. Formen kan serveres med godt brød og salat eller som som en tapasrett.

I mange oppskrifter står det at man skal strø salt på auberginene og la dem ligge en stund for deretter skylles i vann. Jeg har prøvd meg fram til og kommet frem til at de absolutt ikke er nødvendig. Jeg steker dem i stekeovnen, enkelt og greit. På butikken er jeg alltid nøye med å velge auberginer som er faste og fine og har grønn stilk.

Slik forbereder du auberginene:
Sett stekeovnen på 200 grader.
Vask og skjær auberginene i skiver og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett med litt olivenolje. Sprinkle litt olivenolje over auberginene og sett dem i stekeoven i ca. 30 minutter til de har fått litt farge. Imens lager du tomatsausen.

evasmat_auberginer_på_brett

Server gjerne med godt brød og salat til.

 

Ingredienser

  • 2 augberginer
  • 4 ss olivenolje
  • 3 pakker fersk mozarellaost á 125 gram
  • 50 gram revet parmesan
  • 2 bokser hermetiske hakkede tomater à 400 gram
  • 1 gul løk
  • 4  hvitløksfedd
  • 1  hakket rød chili uten frø
  • 1 ts tørket oregano eller fersk basilikum
  • salt
  • pepper

Slik gjør du

  1. Hakk løken og hvitløken og stek den i litt olivenolje til den blir blank. Tilsett hakket chili og krydder, og la de steke med løken i ca. ett minutt
  2. La sausen koke i ca. 15 minutter
  3. Tilsett hakkede tomater, salt og pepper.
  4. Skru ned varmen og la det surre i ca. 15. min. Rør av og til.
  5. Smør en ildfast form med olivenolje. Legg et lag med tomatsausen i bunnen av formen. Legg så aubergineskiver og mozarellaost, så et nytt lag med tomatsaus. Fortsett lagvis på denne måten til du har brukt opp alle ingrediensene. Pass på at du avslutter med mozarellaost på toppen. Strø til slutt over parmesanost.
  6. Stek i ovnen på 200 grader i 35‒40 minutter.

O-er og S-er

Julekjeksene O-er og S-er har fulgt vår familie i generasjoner. Jeg bakte kjeksene for en uke siden, og kakeboksen er snart tom… Men julekakene smaker best før jul, ikke sant?

Jeg har også funnet oppskriften i Frøken Schønbergs kokebok fra 1938, hvor de er omtalt som S’er.

 

Ingredienser

  • 2 egg
  • 250 gram sukker
  • 50 skåldede malte mandler
  • 375 gram smør
  • 500 gram hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du

  1. Visp eggene godt med sukker
  2. Ha i skåldede malte mandler og vaniljesukkeret, elt i smøret og hvetemelet.
  3. Bruk en kakesprut og sprøyt ut O-er og S-er på en bakepapirkledd stekeplate.
  4. Stekes på 200 ℃ i 6 - 8 minutter

Ripsgelé

Jeg er så heldig å ha to ripsbusker i hagen. Hvert år lager jeg ripsgelé, som vi nyter utover høsten og vinteren. Ripsgelé passer godt til kjøttmiddager, paté og ost. Skuffelsen er stor når lageret er tomt…

I år var ripsene ekstra store og fine, takket være beskjæringen av buskene i februar, så det skal jeg fortsette med.

For at gelen skal bli stiv, bør bærene være knapt modne.

Se tips for gjenbruk av glass

tips Geleprøven. Ta en liten skje gele på en kald tallerken og la den stå kaldt i noen minutter. Trekk en strek med skjeen. Gelen er ferdig om gelen ikke samler seg igjen. Om ikke, så tilsett litt mer sukker og kok opp en gang til.

 

Ingredienser

  • 2 - 3 dl vann pr. kg rips
  • 800 - 900 g sukker per liter saft

Slik gjør du

  1. Rens bort blad, det er ikke nødvendig å fjerne stilkene. Vask bærene
  2. Kok/damp bærene i en kjele sammen med vann, til de faller sammen, i maks 30 min
  3. Sil saften og mål den opp
  4. Hell saften i en kjele og kok den i noen minutter
  5. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst
  6. La saften småkoke uten å røre, i ca. 15 min
  7. Skum av
  8. Ta geléprøven  se tips
  9. Helles over i rene  varme glass og skru på lokk