Julebrød med olivenolje i gryte

Julebrød har blitt bakt i generasjoner og i denne oppskriften er smøret byttet ut med Extra Virgin olivenolje som gir en saftig bakst.

Oljen gjør også at deigen ikke blir så klissete og er lettere å kna.

*Det er viktig at du bruker en olivenolje som tåler varme (kaldpresset) og som ikke har for dominerende smak.

Ingredienser

  • 600 gram hvetemel
  • 50 gram melis
  • 1 pk tørrgjær eller 1 pk fersk gjær
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 4 dl melk
  • 1 dl olivenolje*
  • 150 gram rosiner

Slik gjør du

  1. Bland alt det tørre, hvetemel, kardemomme, salt, rosiner og eventuelt tørrgjær
  2. Varm melken til ca. 37 ℃. Bruker du fersk gjær, røres denne ut i melken
  3. Tilsett melken og olivenoljen med det tørre
  4. Arbeid deigen smidig, gjerne i en kjøkkenmaskin i ca. 10 min
  5. Sett til heving til dobbel størrelse (ca. 1 - 1,5 timer)
  6. Elt brødet og form det til en rund (eller avlang om jerngryten er det) deig. Dryss godt med mel på et bakepapir og la deigen etterheve i ca. 30 minutter under et klede.
  7. Sett jerngryten med lokk inn i kald ovn og sett temperaturen på maks (230 - 250) grader og la det stå til brødet er ferdighevet i ca. 30 minutter
  8. Ta gryten ut av ovnen og hvelv deigen over i gryten og sett på lokket igjen
  9. Stekes i ovnen med lokk i 20 - 25 minutter. Ta av lokket og la brødet steke videre i 5 minutter til det har fått en fin farge.
  10. Hvelv brødet ut av gryten og avkjøl på rist

Boller med olivenolje

Denne oppskriften gir saftige og myke boller med Extra Virgin olivenolje i stedet for smør. De er kjempegode!

Deigen kan virke litt klissete når du har rørt den sammen, men fall ikke for fristelsen å tilsette mere mel, før du eventuelt skal bake ut bollene. Deigen er lett å forme til boller og oljen gjør at du behøver ikke så mye mel på bakebordet.

Det er viktig at du bruker en olivenolje som tåler varme (kaldpresset) og som ikke har for dominerende smak.

 

Ingredienser

  • 1 kg hvetemel
  • 170 gram melis
  • 1 pk tørrgjær eller 1 pk fersk gjær
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 5,5 dl melk
  • 1 dl olivenolje*

Slik gjør du

  1. Bland alt det tørre, hvetemel, kardemomme, salt og eventuelt tørrgjær
  2. Varm melken til ca. 37 ℃. Bruker du fersk gjær, røres denne ut i melken
  3. Tilsett melken og olivenoljen med det tørre
  4. Arbeid deigen smidig, gjerne i en kjøkkenmaskin i ca. 10 min
  5. Sett til heving til dobbel størrelse (ca. 1 - 1,5 timer)
  6. Trill ut boller og sett dem på et stekebrett kledd med bakepapir
  7. Etterhev under kjøkkenklede i 45 min
  8. Stekes på 220 ℃, i 8 - 10 minutter, til de er gylne
  9. Avkjøles på rist

Pepperkaker med olivenolje

Disse pepperkakene er kryddersterke og gode. Deigen er lett å arbeide med og i denne pepperkakeoppskriften er smøret byttet ut med Extra Virgin Olivenolje. Det er viktig at du bruker en olivenolje av god kvalitet og som ikke har en for dominerende smak.

Oppskriften gir ca. 120 pepperkaker.

Syns du at deigen er for fast, tilsetter du litt mer vann.

 

Ingredienser

  • 1 dl olivenolje *
  • 150 sukker
  • 0,5 dl lys sirup
  • 1,5 dl vann
  • 1 ss malt ingefær
  • 1 ss kanel
  • 1 ss malt nellik
  • 0,5 ss malt kardemomme
  • eventuelt 0,5 ss malt pomeranskall**
  • 0,5 ss natron
  • 480 gram hvetemel

Slik gjør du

  1. Rør sammen olivenolje, sukker og sirup
  2. Tilsett vann, krydder, natron og mel, arbeid deigen godt sammen
  3. La deigen hvile i minst 12 timer, gjerne 1 – 2 døgn
  4. Stekes i 200 ℃ i 5 – 6 minutter

Om du syns at deigen er litt tørr, tilsetter du litt mer vann.

* Davalia Extra Virgin Olivenolje har en nøtteaktig smak med aroma fra friske grønne blader og egner seg godt til bruk i kaker.

** Pomranskall er ikke så kjent i Norge men gir baksten det lille ekstra. Pomeran er en sitrusfrukt, også kalt bitter appelsin. Jeg har kjøpt malt pomeranskall på apotek eller i helsekost. Det er dyrt i Norge, men billig i våre naboland. Jeg kjøpte i Sverige for 1/10 av hva det koster i Norge, og fås kjøpt i store matvarebutikker.

Grytebrød

Hjemmelaget brød smaker best. Dette grytebrødet er enkelt å lage og er mykt inni med sprø skorpe. Brødet smaker best nybakt og passer godt til gryteretter, tapas, supper med mere.

grytebrød_til_heving_evas_mat

Ingredienser

  • 600 gram hvetemel
  • 2 ts salt
  • 1 pakke tørrgjær eller vanlig gjær
  • 4 dl lunket vann
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Rør sammen hvetemel, tørrgjær (bruker du vanlig gjær, røres denne ut i vesken) og salt i en bolle.
  2. Tilsett vannet sammen med olivenoljen og elt alt godt sammen.
  3. La deigen heve i ca. 45 minutter.
  4. Elt brødet og form det til en rund (eller avlang om jerngryten er det) deig. Dryss godt med mel på et skjærebrett og la deigen etterheve i ca. 30 minutter under et klede.
  5. Sett jerngryten med lokk inn i kald ovn og sett temperaturen på 230 grader og la det stå til brødet er ferdighevet i ca. 3o minutter
  6. Ta gryten ut av ovnen og hvelv deigen over i gryten og sett på lokket igjen
  7. Stekes i ovnen med lokk i 25 minutter. Ta av lokket og la brødet steke videre i 10 - 15 minutter til det har fått en fin farge og sprø skorpe.
  8. Hvelv brødet ut av gryten og avkjøl på rist

Svensk ertesuppe med norsk vri

Ertesuppe er god, billig og lettlaget mat, og det beste av alt – sunt er det også. Jeg liker den svenske varianten av suppen, hvor det ofte blir brukt mer erter, noe som gir en tykkere konsistens. Ertesuppe egner seg godt til storkok, den smaker best dagen derpå og egner seg fint til frysing.

Jeg bruker røkt/saltet svineknoke eller salt lammekjøtt som jeg koker i hele biter sammen med de øvrige ingrediensene. Før servering deler jeg kjøttet i biter og tilsetter det i suppen igjen. Server suppen med flatbrød og en god sennep.

Ingredienser

  • 0,5 kg gule erter
  • 1,5 liter vann till koking
  • 1 svineknoke eller ca. 400 g salt lammekjøtt
  • 2 løk
  • 1 ss hakket timian, eller en ts tørket
  • 1 laubærblad
  • 4 gulerøtter
  • salt
  • pepper

Slik gjør du

  1. Legg ertene i bløt over natten
  2. Hell av vannet og skyll ertene før de legges over i kokekjelen med vannet
  3. Skrell løken og gulerøttene og del de i skiver. Ha de i gryten
  4. Ha i kjøtt og krydder
  5. Kok opp suppen og la den småkoke under lokk i ca. 2 timer. Rør om av og til
  6. Ta opp kjøttet, del det i biter og ha det i suppen igjen
  7. Smak til suppen med salt og pepper
  8. Pynt gjerne med fersk timian. 

Hjemmelagde pepperkaker

Julen handler om tradisjon for mange og disse pepperkakene hører julen til hos oss. Oppskriften er fra Britt Sandquist-Bolins kokebok som vi fikk av gode venner da vi flyttet i nytt hus på Kypros for mange år siden.

Pepperkakene er veldig gode og deigen er lett å arbeide med. Av denne oppskriften blir det ca. 250 pepperkaker. Om du synes det blir for mange halverer du den, eller bruker noe av deigen til større hjerter som kan henges til pynt.

tips Pomranskall er ikke så kjent i Norge men gir baksten det lille ekstra. Pomeran er en sitrusfrukt, også kalt bitter appelsin. Jeg har kjøpt malt pomeranskall på apotek eller i helsekost. Det er dyrt i Norge, men billig i våre naboland. Jeg kjøpte i Sverige for 1/10 av hva det koster i Norge, og der finnes det i store matvarebutikker.

Ingredienser

  • 300 gram smør eller margarin
  • 3 dl sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 2 dl vann
  • 1 – 2 ss malt ingefær
  • 2 ss kanel
  • 1 – 2 ss malt nellik
  • 1 ss malt kardemomme
  • eventuelt 1 ss malt pomeranskall  
  • 1 ss natron
  • 1,6 liter hvetemel

Slik gjør du

  1. Rør smør/margarin, sukker og sirup mykt
  2. Tilsett vann, krydder, natron og mel, arbeid deigen godt sammen
  3. La deigen hvile i minst 12 timer, gjerne 1 – 2 døgn
  4. Stekes i 200 ℃  i 5 – 6 minutter